Fatih’e uğurlama töreni
01 Haziran 2018 10:11

Fatih’e uğurlama töreni

Dilovası Beldeport Limanı’ndan Akdeniz’e uğurlanan Fatih Sondaj Gemisi’nin uğurlama töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Uğurlama törenine; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar,  TPAO Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melih Han Bilgin, TPIC Genel Müdürü  Ahmet Türkoğlu, TPAO Genel Müdür Yardımcısı Edip Müyesseroğlu, TPAO Destek Hizmetleri Daire Başkanı Erkan İnci, TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, çok sayıda iş adamı ve sanayici katıldı.


Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için 'Fatih' ismini koyduklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak;  “Nasıl Fatih Sultan Mehmet bir çağı kapatıp yeni bir çağı açtıysa inşallah Fatih Sondaj gemimizde bugün vira bismillah diyerek, Türk Petrol ve gaz arama sondajlarında yeni bir çağ açacak. Gittiği yerlerden memleketimizin beklentileri noktasında bizleri tüm ulusumuzu sevindirecek güzel haberlerle gemimizin dönmesini bekleyeceğiz. Bugün hakikaten gururluyuz. Türkiye'nin enerji tarihinde yeni bir çağına hep birlikte şahitlik ediyoruz” dedi.


“Yeni rekorlara imza atacağız”

1970'lerde başlayan deniz sondajcılığının hayalinin yerli ekipman ve insan kaynaksızlığı nedeniyle eksik kaldığını söyleyen Albayrak, “Hep bu alanlardaki uluslararası şirketlerin eline bakarak bu sektörde iş yapmaya gayret ettik. Bugün hamdolsun bu alandaki yerli dönüşümün karşılığını aldığımız, tarihi bir gün olarak kayda geçiyor. Tıpkı hepinizin malumu nükleer de olduğu gibi, bugün bu alanda da önemli bir hayali, ete kemiğe büründürdüğümüz, tarihi birçok ilki gerçekleştirdiğimiz gibi.  Akdeniz'deki ilk Ultra Deniz kuyusuna ilişkin projenin tamamına yakını Türk mühendisi tarafından tasarlandı ve planlandı. Sondaj operasyonlarının yönetimi de inşallah yine ağırlıklı olarak Türk mühendisleri tarafından yürütülecektir.  12 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kabiliyeti ile deniz sondajları noktasında yeni rekorlara İnşallah imza atacağız” ifadelerini kullandı.


“İlk sondajı yapmak üzere Fatih’i uğurluyoruz”

Türkiye’nin hedeflerinin büyük olan bir ülke olduğunu kaydeden Albayrak, “Gün gelecek Akdeniz'de gün gelecek Karadeniz'de gün gelecek Ege ve Marmara Denizi'nde İnşallah aramalarımızı yapacağız. Bu anlamda denizlerimizde yoğun bir arama ve sondaj sürecinin başladığı tarihi bir gün. 2,600 metre derinliğinde Antalya açıklarındaki ilk sondajı bu yaz yapmak üzere Fatih'i uğurluyoruz.  Büyük hedeflere yürürken, dünyanın tüm bu tür alanlarında en son teknolojiyi, en modern teknikleri kullanacağımız ifade ettik, bugün kullanılan tüm ekipmanları yerli olarak imal edeceğiz. Türkiye hedefleri büyük olan bir ülke. Tarihinden aldığı bir miras var. Bizim tarihimizde hangi alanda mücadele ediyorsak, şampiyonluğa oynamışızdır" dedi.


“Türkiye petrolleri; dünyada ses getirecek”

Karadeniz için ikinci gemiyi de bu yıl içinde Türkiye Petrolleri Enerji Bakanlığı portföyüne katıp denizleri arayacaklarını belirten Berat Albayrak, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ama aktif olmayan eski Türkiye’ye inat karış karış tüm denizlerimizi arayacağız.  Türkiye Petrolleri; Kendi bayrağı ile kendi ekipmanı ile Türk mühendisleri ile dünyada ses getiren bir şirket olacak. Bu vizyon kararlılık istiyor, bu vizyon çok daha ileri görüş çok daha güçlü bir duruş istiyor. Gemimiz Akdeniz'e gidiyor eski Türkiye'nin bütün kötü hatıralarını tarihe görmüyor. Bu duygu ve düşüncelerle sondaj gemimizin ülkemiz tarihi için çok büyük hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu çalışmalar kapsamında Genel Müdürümüzden en alt düzeydeki teknik arkadaşlara kadar emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diyerek Sondaj Gemisinin hayırlı olmasını diledi. 


Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte Antalya açıklarındaki ilk sondajı yapmak üzere Sondaj Gemisi “Fatih”i uğurladılar.

Güncelleme: 01 Haziran 2018 11:32

İleri Ray
X