Mühendisler Dünyanın 4. büyük asma köprüsünü inceledi

18 Kasım 2015 11:00
İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği İzmit-Körfez Geçiş Köprüsü Altınova-Hersek Şantiyesi inşaat sahasına teknik gezi düzenledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği üyelerine yönelik tamamlandığında dünyanın 4. en büyük asma köprüsü olacak olan İzmit-Körfez Geçiş Köprüsü Altınova-Hersek Şantiyesi inşaat sahasına teknik gezi düzenledi.
Dünyanın 4. büyük asma köprüsü Gebze-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında İzmit Körfezi`nin üzerinde inşa ediliyor. 2016 Nisan ayında tamamlanması beklenen dev proje İstanbul ile İzmir arası karayolu ulaşımını 3,5 saate düşürmeyi vaad ederken, İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliğimiz 12 Kasım 2015 Perşembe Günü İzmit Körfezi`nin Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında ilmek ilmek işlenen asma köprü inşa sahasına teknik gezi düzenledi.

Ziyaret sırasında İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcilik Başkanı Ziya ÖZHAN, Ahmet KADI, Vehap LİMONCİ, Adem ÇİFTCİ ve 45 üyemizin katıldığı teknik gezide, dev proje hem karadan hem de denizden detaylı olarak incelendi. İnşaat Mühendislerini Karayolları Genel Müdürlüğü Başmühendis İnşaat Mühendisi A.İrfan ÜNAL ve yardımcıları karşıladılar. Karşılamadan sonra üyelerimize 2 saat proje hakkında bilgi sunumu yapıldı. Projenin yapım aşamaları en ince ayrıntısına kadar görsel ve teorik olarak anlatıldı. Mart ayında düzenlenen törenle kesonları denize batırılan köprü inşasında gelinen son noktayı gözlemleyen üyelerimiz İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü`yle ilgili ayrıntılı sunum da yapıldı. Teknik geziye katılan mühendisler, bol bol fotoğraf çekerek meslekleri adına önemli bir deneyim yaşadı.

İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün inşaatı hızla devam ediyor.

252 metre kule yüksekliği olması planlanan köprü, çalışmalarda bir aksaklık yaşanmadığı takdirde 2016 Nisan ayında köprüden araçla geçilebilecek. 1,5 saat süren Dilovası - Altınova arasını 6 dakikaya düşürecek.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli ayaklarından biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü inşaatında çalışmalar kesintisiz sürüyor. Karada imal edildikten sonra denize batırılan 38 bin 404 ton ağırlığında keson temelleri üzerinde geçtiğimiz temmuz ayından bu yana yükselmeye başlayan köprü kulelerinin boyu 252 metreye ulaştı. Köprü kulelerinin parçaları Gölcük'te imal edilerek Altınova'da bulunan bir tersaneye getiriliyor. Burada montaj işlemleri için hazırlanan parçalar Hollanda’dan kiralanan yüzer bir vinç yardımıyla yerlerine takılıyor.

Toplam uzunluğu 433 km olan Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu kapsamında yer alan Körfez Geçişi Asma Köprüsü 252 m’lik kule yüksekliği, 35,93 m’lik tabliye genişliği, 1.550 m’lik orta açıklığı ve toplam 2.682 m’lik uzunluğu ile Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
İleri Ray
X