Polis için kanun teklifi verildi

MHP'li isimden kanun teklifi

04 Haziran 2020 Perşembe 12:00

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de polislerin elektroşok cihazı kullanabilmesi için meclise kanun teklifi verdi.


Kanun teklifi hakkında TBMM’de bir açıklama yapan MHP’li Öztürk; “Günümüzde emniyet güçlerimiz çok ağır şartlar altında görev yapmaktadır. Polisimiz bir yandan mesleğini iyi icra edebilmek için gayret gösterirken, diğer yandan da sorumluluklarını ve göreviyle ilgili hukuki süreçleri gözetmektedir. Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere; iş yükü artan güvenlik güçlerimize yönelik fiziki saldırılarda da artış söz konusudur. Toplumsal güvenliğin sağlanması ve suçla mücadele etmeleri konusunda, güvenlik kuvvetlerine yeteri kadar etkili ve caydırıcı hukuki yetkilerin tanınmasının yanında, yeni teçhizatların kullanılması ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda; halen çok sayıda demokratik ve gelişmiş ülkenin, elektroşok cihazı olarak tanımlanan teçhizatı güvenlik birimlerince kullandığını görmekteyiz. Elektroşok cihazının, ülkemiz emniyet güçleri tarafından da kullanabilmesiyle çok sayıda istenmeyen olayın da önüne geçilebileceği değerlendirilmektedir” dedi.

 

Öztürk; “Son günlerde özellikle sosyal medyadaki sahte hesaplar tarafından emniyet güçlerimiz hedef gösterilmekte, algı operasyonu yapılmaktadır. Diğer taraftan toplumsal olaylarda halen polislerimiz silah kullanmakta zaman zaman tereddüt yaşamakta, çekince duymakta, zaman zaman da silah kullandığı için istenmeyen olaylar yaşanabilmektedir. Ancak halen polislerimizin, görevlerini yaparken tehlike ve risk altında oldukları yaşanan gelişmelerden de açık bir şekilde görülmektedir.

 

Halil Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Esasen Emniyet Genel Müdürlüğü; 2013 yılında elektroşok cihazının Türkiye’de kullanılması için birtakım ön hazırlıklar yapmış ve bu kapsamda 18.12.2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Polis Teçhizatı Yönergesi’ kapsamına elektro şok cihazlarını dâhil etmiştir. Kanun teklifimiz ile bu yönergenin temel yasal dayanağı güçlendirilirken, emniyet güçlerimize yönelik fiili saldırılara karşı polisin caydırıcılık ve yetkinliği artırılmakta, istenmeyen, kazaen yaralama ve ölüm olaylarının önüne geçilmesi öngörülmektedir.”

DİĞER HABERLER