Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) tarafından, 21 – 22 Nisan tarihlerinde TheGreen Park Pendik Hotel’de düzenlenen “GTÜ Girişimcilik Zirvesi’ tamamlandı.
“Girişimci Vizyon, Güçlü İnovasyon” sloganı ile girişimciliğin küresel gelişimine yön veren fikir liderlerini, bölge sanayicileri ve öğrenciler ile bir araya getirmeyi amaçlayan zirveye ilgi her kesimden yoğun oldu. Zirveye katılan öğrenciler önemli girişimcilik teşebbüslerini bizzat icra edenlerden dinleme fırsatı bulurken çeşitli alanlardan başarı hikâyelerini paylaşan konuşmacılar da öğrencilere ışık tutacak önemli nasihatlerde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun katılamadığı için mesaj gönderdiği zirvenin açılış oturumu,GTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Tümer Kabadayı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Altınay, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ve GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün konuşmalarıyla gerçekleştirildi.
‘Gençler Girişimcilikle Sektörlere Dahil Olmalı’
Ardından Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’ın oturum başkanı olduğu ‘Küresel Rekabet Ve Yenilikçi Türkiye: Girişimcilik Ekosistemiyle Fark Yaratmak’ isimli ilk Panelde INTEL Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Ford Otosan AR-GE Program Yönetimi Müdürü Efe Erdem, Sofra Restoranları Kurucusu Hüseyin Özer, Çaycı Kurucusu Veysel Berk girişimcilik tecrübelerini zirveye katılanlar ile paylaştı.
‘Yenilikçi Zihinlerin Buluşması: Sanayi - Akademi İşbirliği’ isimli ikinci oturuma İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda SivrikayaŞerifoğlu başkanlık etti. Bu oturumda ise Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Abdurrahman Güngör, Arçelik ARGE Direktörü Cem Kural, YTÜ Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan deneyimlerini aktardı.
Bu oturumda yaptığı konuşmada dünyada gelişmiş ülkelerin girişimcilik ve yenilikçilik kavramlarına verdiği öneme değinen Bakan Işık, girişimci olmayan ülkelerin kalkınma şanslarının olmadığını belirtti. Bakan Işık, “Dünya ticaretinin hızlanmasıyla girişimcilik artık tek başına yeterli değil; bir o kadar da önem kazanan yenilikçilik kavramına da uygun gelişimimizi sürdürmeliyiz. Hiçbir dil bilmediği halde dünyanın öbür ucuna gidip ticaret yapan insanımız en büyük avantajımızdır. Biz de diyoruz ki siz yeter ki girişimci olun Devleti her zaman yanınızda göreceksiniz” diye konuştu.
Salondaki öğrencilere nasihatlerde bulunan Bakan Işık: “Bizim inancımızda Allah’ın bizlere bahşettiği aklı kullanmaya teşvik var. Girişimci ve yenilikçi anlayışın dayanması gereken merak ve heyecanla etrafınıza bakın. Siz gençlerimiz kendinizi dijital çağa hazır olarak yetiştirin. Özellikle bilişim alanında sizlere ihtiyacımız var. Artık sanayi de üniversitelerin önemini anladı. Ülke olarak girişimcilik ve yenilikçiliğe ihtiyacımız var. Üniversiteler gençlerimizin merak ve heyecanını iyi yönlendirmelidir. Bu nedenle bu tür etkinlikleri çok anlamlı buluyorum. Gebze Teknik Üniversitesi’ne böyle bir etkinlik düzenlediği için teşekkür ediyorum” diyerek görüşlerini aktardı.
‘GTÜ Sıradan Bir Üniversite Değil’
Gebze Teknik Üniversitesi’nin sanayinin kalbi diye nitelenen bir bölgede yer aldığına dikkat çekerek 20 milyonun üzerinde bir nüfusun yeni açılan Osman Gazi Köprüsü’nünde hizmete girmesiyle 1 saatte ulaşabileceği bir Üniversite konumunda olduğunun altını çizerek nitelikli eğitim kadrosuyla da GTÜ’nün Türkiye’de ilk 3’e gireceğini ifade etti.
‘Girişimcilikte Dönüştürücü Aktörler: Organize Sanayi Bölgeleri’ başlıklı sonraki oturumu GOSB Başkanı Vahit Yıldırım yönetirkenbu oturumda; Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, İstanbul Anadolu Yakası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çökmez, Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz ve TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi panelist olarak yer aldılar.