Kocaeli Barosu kuruluşunun 79.ncu yıldönümü nedeniyle Kültür tepesinde bulunanAtatürk anıtına çelenk bıraktı.
Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe önderliğinde sabah 09: 30’da Kültür Tepesi Atatürk Anıtı’nda bir araya gelen üyeler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk taktimin de bulundu.
Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Sertif Gökçe’nin günün anlam ve önemini taşıyan metni okumasını dinledi. Gerçekleşen törenin sonrasında ise baroya kayıtlı avukatlar, bugün Ramada Plaza Otel'de düzenlenecek kokteyle katılarak 79nci kuruluş yıldönümünü kutlayacak.
Saygıdeğer önceki dönem Baro Başkanlarım,
Değerli meslektaşlarım,
Basın yayın kuruluşlarının değerli temsilcileri,
Kocaeli Barosu’nun kuruluşunun 79. Yıldönümünü kutladığımız bugün de;
hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Kuruluşundan bu güne kadar baromuza hizmet eden baro başkanlarımıza, yönetim kurulu,disiplin kurulu ve denetleme kurulu başkan ve üyelerine şükranlarımı sunuyor, ebediyete intikal eden meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.
Sevgili Meslektaşlarım,
Kamu görevi yapan biz avukatlara yönelik sözlü, fiili ve hatta silahlı saldırılar, maalesef kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Son olarak; 10 Ekim 2017 günü, ofisinde mesleki faaliyetini sürdürürken,meslektaşımız Av. Mehmet Samim GEREDELİ haince katledilmiştir. Bu hain saldırıyı bir kez daha en ağır şekilde lanetliyoruz.Uyuşmazlıkların tarafı olmayan avukatların, hedef gösterilmesi, sözlü, fiili ve hatta silahlı üsaldırılara uğraması asla kabul edilemez. Can güvenliğinin olmadığı, her şeyden önce; yaşam hakkının ihlal edildiği bir ortamda, hak arama hürriyetinin teminatı olan savunma
hakkının kullanılabilmesi asla mümkün değildir.
Meslektaşlarımızın görevleri başında uğradığı hain saldırılar, savunma kurumu yanında esasen tüm yargıyı hedef almaktadır. Savunma, alçakça saldırılara asla boyun eğmez, susmaz ve susturulamaz.
Yargı bağımsızlığının en önemli unsurlarından birisi, bağımsız savunmadır. Savunma hakkının kısıtlandığı ve baskı altına alın
dığı bir yargının, bağımsız olduğundan söz edilemez. Rejimi ne olursa olsun, bütün devletlerde uyuşmazlıkları çözmek üzere kurulmuş mahkemeler vardır. Ancak; sadece demokratik hukuk devletlerinde, etkin ve yargının kurucu unsuru niteliğini taşıyan bağımsız savunmadan söz edilebilir. Etkin ve bağımsız savunmanın olmadığı rejimlerde, tarafsız ve bağımsız mahkemelerden de bahsetmek mümkün değildir.
Bu bağlamda, savunma görevini üstlenen meslektaşlarımızın yargılamaya konu suç ve şüphelilerle özdeşleştirilmeden, savunma görevini özgürce yapmaları, her türlü tehdit, baskı ve saldırılardan korunması, gerçek anlamda adaletin ortaya çıkması için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Bu nedenle; soruşturma ve kovuşturmalarda avukatları zayıf düşürecek, savunma görevinde endişeye sevk edecek ve savunma görevinin gereği gibi yerine getirilmesine engel olacak hukuka aykırı uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir.
Sevgili meslektaşlarım,
Yurttaşlar adalete erişmeyi ve hak arama özgürlüğünü avukat eliyle sağlamaktadırlar. Bu sebepledir ki; avukatlık mesleğini yüceltmenin insan hak ve özgürlükleri eşiğini de yükseltmek anlamına geldiği hepimizin ortak kabulüdür.
Hukuki ve mesleki sorunların çözümünde meslek ilkelerinden taviz vermeyen, devamlı mesleğin ve meslektaşın yanında
yer alan, toplumda saygınlığı benimsenmiş, kimden gelirse gelsin her türlü saldırı, haksızlık ve adaletsizlik karşısında susmayan bir meslek
için, birlikte çalışmaya ve gayret sarfetmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır.
Avukatlara yapılan saldırılara karşı dik durmak hepimizin ortak görevidir. Özgürlük, adalet, hukuk, demokrasi, barış herkes için önemlidir. Ancak; biz avukatlar için bu kavramlar çok daha değerli ve önemlidir. Biz avukatlar ve meslek örgütümüz olan barolar, bu kavramların değerini ve sorumluluğunu bilerek, hukukun üstünlüğü ve demokrasi mücadelemizi azimle ve kararlılıkla sürdürmeliyiz.
Sevgili meslektaşlarım;
Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin, en önemli kurumlarından birisi de"adil yargılanma hakkı" dır. Bu hakkın uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı yargıçların, insan haklarına saygılı, sanığın aleyhine olduğu kadar, lehine olan delilleri de toplamak suretiyle gerçeğin ortaya çıkmasına, adaletin
gerçekleşmesine katkı yapacak bilgili, cesur ve sorumlu savcıların ve yine; aynı niteliklere sahip ve aynı zamanda bağımsız avukatların varlığına bağlıdır. Bu amaca ulaşmak, ancak ve ancak bağımsız ve tarafsız yargının etkin hale getirilmesiyle mümkün olabilir.
Demokratik hukuk devletinde, bireyin ve toplumun en temel güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır. Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı hep sorun olmuştur. Geride bıraktığımız yıl, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlenmesi bir yana, Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının bağımsızlığı konusundaki sorunlu uygulamaların daha da arttığı bir yıl olmuştur. Toplumun yargıya ve
adalete karşı zaten çok düşük olan güveni, iyice azalmıştır.
Yargı görevi yapan ve adaleti yerine getirmekle görevli mahkemelerin, yani yargının, her türlü otoriteden, her türlü güç odağından bağımsız olmadığı, tam bir bağımsızlık ve tarafsızlık içinde görevini yapamadığı bir düzende, ne bireyin güvenliği ve özgürlüğünden ne de toplumsal barıştan söz edilemez.
Yargı, diğer erklerden bağımsız olması gerektiği gibi, ayrıca; her türlü ideolojik, politik düşünce ve inançsal eğilimlerden de bağımsız olmalıdır.
Sözü daha fazla uzatmadan, Kocaeli Barosu olarak, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, hak arama hürriyetinin teminatı olan savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılması, insan hakları ve demokrasinin gelişmesi için şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da çalışmaları mızı artarak devam ettireceğimizi meslektaşlarımızın ve tüm kamuoyunun bilgisine önemle arz ediyor, yargının daha bağımsız olduğu, savunma hakkının önündeki
engellerin ve her türlü baskının ortadan kalktığı nice kuruluş yıldönümlerinde yeniden bir arada o lmayı temenni ediyoruz.