HAFTADA BİR SAĞLIK

.

24 Temmuz 2017 Pazartesi 13:30

SÜNNET:


Hem dinimiz gereği hem de sağlıklı oluşu şekliyle 'sünnet' toplumumuzun en değerli sosyal olaylarından biridir.
Akrabalar, eş-dost bu vesile ile toplanır ve güzellikler paylaşılır.
Sünnet, cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi işlem gibi istenmeyen kötü durumlar ile de karşılaşılanabilir. Bu nedenle, sosyal ve dini yönü kadar cerrahi yönü de ciddiye alınmalıdır.
1) Sünnet öncesi, çocuk korkutulmadan , dalga geçilmeden bilinçlendirilmelidir, çocuğun uygun anestezisi uzmanı tarafından mutlaka yapılmalıdır.
2)Bazen sünnet sonrası, sünnet derisi biraz fazla kalabilir, bu konuda takıntı yapmadan çocuğun ergenlik dönemine girmesi beklenilmelidir
3) Pansumanı açıldıktan sonra(genelde 2. ya da 3.gün) thiocillin ya da teramisin benzeri antibiotikli göz pomadı ince tabaka halinde bir kaç gün sürülmelidir
4)En az 15 gun deniz ve havuzdan kaçınılmalı ( 1 hafta içinde temiz denize girme durumunda bir şey olmayabilir ancak emin olmak adına 15 gün tercih edilmelidir)
5)Toplu sünnetlerden olabildiğince kaçınılmalıdır.
(bazen bu zorunluluğu da görmezden gelemeyiz)
6) Ufak sızıntı kanamalardan korkulmamalı ancak süreklilik gösterirse ilgili hekimine mutlaka başvurulmalıdır
7) İlaç alerjisi yoksa, yatmadan önce parasetamol içeren hap verilmeli,çocuğun ağrısız gece geçirmesi sağlanmalıdır.
Son olarak, bu işin tıbbi ciddiyeti önemsenmeli ve gerekliliğinde hemen üroloji uzmanına başvuru yapılmalıdır.
Prof Dr Cüneyd Özkürkcügil

DİĞER HABERLER