Ramazan Ayında Kalp ve Damar Hastalarına Öneriler
11 Mart 2025 13:09

Prof. Dr. Burak Turan’dan Ramazan Ayında Kalp ve Damar Hastalarına Öneriler

Kocaeli Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak Turan,Ramazan ayında kalp ve damar hastalarının dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Oruç tutmanın İslam’ın temel ibadetlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, sağlıklı bireyler için orucun faydalı olabileceğini ancak bazı hastalık durumlarında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. İslam dininin, önemli sağlık sorunları bulunan kişilere oruç ibadetini erteleme veya yerine farklı ibadetler yapma izni verdiğini hatırlatan Turan, özellikle kalp ve damar hastalarının sağlık durumlarına göre hareket etmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Oruç Tutmanın Vücuda Etkileri

Oruç tutmanın vücut üzerinde birçok olumlu etkisi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan, yapılan bilimsel çalışmaların orucun insülin direnci,kan basıncı, iltihap göstergeleri (CRP, IL-6), kolesterol seviyeleri (HDL, LDL, Trigliserid) ve genel stres seviyesi üzerinde olumlu etkiler sağladığını gösterdiğini belirtti. Günümüzde popüler hale gelen aralıklı açlık (intermittent fasting) diyetlerinin, Ramazan orucuna benzer etkiler sağladığını da ekledi.

Ancak, önemli hastalıkları bulunan bireylerde oruç tutmanın bazı riskleri olabileceğine dikkat çeken Turan, özellikle kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) ve vücutta sıvı kaybı (dehidrasyon) gibi durumların kalp ve damar hastalıkları olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Kalp Hastaları İçin Ramazan Ayı Önerileri

Koroner Arter Hastaları Kalp krizi geçirmiş, stent takılmış veya bypass ameliyatı olmuş hastalar, eğer herhangi bir şikayetleri yoksa ve kalp yetmezlikleri bulunmuyorsa, Ramazan ayında genellikle oruçtan olumsuz etkilenmezler.
Ancak, son 3 ay içinde kalp krizi, stent veya bypass işlemi geçiren bireylerin, pıhtılaşma riski nedeniyle oruç tutmamaları
önerilmektedir. Bu hastaların Ramazan öncesinde hekimlerine danışmaları gerektiği vurgulandı.

Kalp Yetmezliği Olan Hastalar
Oruç, genel olarak kalp yetmezliği hastalarına olumlu etki edebilir.Ancak, düzenli ilaç kullanan hastaların ilaç saatlerinde değişiklik yapmaları gerektiğinden, dikkatli olmaları önemlidir. Günde birden fazla ilaç kullanan, genel durumu zayıf, ileri derecede şikayetleri olan veya yakın zamanda hastaneye yatmış bireylerin ise oruç tutmamaları daha sağlıklı bir tercih olabilir.

Ritim Bozukluğu Olan Hastalar
Çoğu ritim bozukluğu türünde oruç tutmanın ek bir risk oluşturmadığını belirten Prof. Dr. Turan, Atrial Fibrilasyon rahatsızlığı bulunan bireylerin kullandığı warfarin adlı ilacın Ramazan ayı boyunca kan düzeylerinde değişiklik gösterebileceğini ifade etti. Bu nedenle,hastaların düzenli kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi.

Hipertansiyon Hastaları
Oruç tutmanın kan basıncı üzerinde genellikle olumlu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, Ramazan ayındaki uyku düzeni değişiklikleri ve ağır akşam yemeklerinin tansiyon yükselmelerine yol açabileceğini ifade etti. Hipertansiyon hastalarının özellikle aşırı tuz ve büyük porsiyonlu yemeklerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Kontrol altında olan tansiyon hastalarının ise Ramazan ayını genellikle sağlıklı bireyler gibi geçirebileceğini ekledi.

Ramazan Ayında İlaç Kullanımı

Kronik hastalığı olan bireylerin Ramazan ayında mevcut tedavilerini aksatmamak için azami özen göstermeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr.Turan, ilaç saatlerinin Ramazan ayına uygun şekilde düzenlenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Günde bir kez kullanılan ilaçlar için herhangi bir değişikliğe gerekolmadığını, günde iki kez kullanılan ilaçların iftar ve sahur saatleri  arasında uygun şekilde alınabileceğini ifade etti. Ancak, günde üç kez ilaç kullanan hastaların hekimlerine danışarak ilaç saatlerini yeniden düzenlemeleri veya oruç tutmamaları gerektiğini belirtti.

Ramazan ayının insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Burak Turan, kalp ve damar hastalarının küçük düzenlemeler yaparak oruç tutabileceklerini söyledi. Ancak, ileri düzeyde sağlık sorunları yaşayan bireylerin mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğini vurguladı.

Yaş, hastalık şiddeti, ilaç kullanımı ve eşlik eden hastalıklar gibi faktörlerin oruç tutma kararında belirleyici olduğunu ifade eden Turan, kronik hastalıkları olan bireylerin Ramazan ayında yorgunluk veya sağlık durumlarında kötüleşme hissettiklerinde oruca ara vermelerinin de bir seçenek olabileceğini söyledi.

Son olarak, tüm bireylerin sağlıklarını ön planda tutmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Burak Turan, sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirilmesini temenni etti.

Güncelleme: 11 Mart 2025 13:13
İleri Ray
X