AKAR; YENİ TÜRKİYE KARANLIĞA GÖMÜLDÜ
81 İLDE ELEKTRİK KESİNTİSİ DEVAM EDİYOR
TBMM gelecek hafta yapacağı Anayasa değişikliğine ilişkin mesai öncesi, son haftalarda yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin muhalefet tarafından verilen önergenin görüşmeleriyle çalışmalarına devam etti.
81 İLDE ELEKTRİK KESİNTİSİ DEVAM EDİYOR
Son zamanlarda ülkenin tamamında yaşanan elektrik kesintilerinin Meclis de gündeme getirildiğine dikkat çeken Akar şunları söyledi; ‘Siyasi partiler araştırma önergeleri getiriyor, elektrik problemini getirmiş. Birkaç gün evvel, yine, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu Türkiye'deki elektrik probleminin araştırılmasıyla ilgili bir araştırma önergesi verdi ama konuşamıyoruz burada, onar dakikalık konuşmalarla geçiştiriyoruz ve "Elektriği nasıl üretiriz, nasıl dağıtırız, nasıl iletiriz?"i konuşamıyoruz burada. Konuşmamız gereken şeyler bunlar aslında. Bir ülke 21'inci yüzyılda elektrik kesintisini konuşuyorsa bu ülkede hiçbir şey yapılmamış demektir arkadaşlar. Bir ülkede konutlar elektrik olmadığı için ısınamıyorsa, insanlar ısınamıyorsa bu ülkede hiçbir şey yapılmamış demektir. Bir ülkede sanayi elektrik yüzünden milyonlarca lira kaybediyor, milyonlarca dolar kaybediyorsa çok şeyden konuşmak mümkün değil.’’ dedi.
81 il de elektrik probleminin yaşandığını belirten Akar, 81 ilin her birinin lokal özellikleri olduğunu, Şanlıurfa'da yaşayan insanların yaşadığı elektrik probleminin farklı, Kocaeli'de yaşayan insanların elektrik probleminin farklı olduğunu ve ülke de yaşanan bu sorunun elektrik üretim probleminden kaynaklandığını söyledi.
Türkiye’de elektriğin 21 dağıtım şirketine bölündüğünün altını çizen Akar, 15.5 milyar dolarlık özeleştirme gelirinin 1 lirasının dahi yatırıma ayrılmadığını söyledi. Yaşanan kesinti ve arıza kayıtlarının sayısının yıllar içerisinde arttığını belirten Akar, 2007 yılında sadece Dicle dağıtım şirketinde 188 bin olan arıza sayısının 2015 yılında 370 bine çıktığını yine 132 bin dakika olan kesinti süresinin de 340 bin dakikaya çıktığını söyledi.
Kayıp-kaçak oranlarına da değinen CHP Kocaeli Milletvekili Akar, sürekli kayıp- kaçak oranını azalttık açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını, kayıp-kaçak oranlarında dünya ortalamasının yüzde 8, Avrupa da yüzde 6 olduğunu ancak ülkemizde bu oranın yüzde 15 olduğunu belirtti.
TEDAŞ’ın AKP Milletvekilleri ve yöneticileri için VİP hattı kurduğunun altını çizen Akar, bu hatlara ne muhalefet milletvekillerin ne de vatandaşın ulaşamadığını belirterek devletin kurumlarının da partileştirildiğini bu kurumlardan başarı beklenmemesi gerektiğini söyledi. Muhalefet tarafından verilen önerge AKP tarafından reddedilirken Meclis Pazartesi günü Anayasaya değişikliği için toplanacak.