Bu gece binlerce insanımız bir daha uyanamadı
16 Ağustos 2017 13:20

Bu gece binlerce insanımız bir daha uyanamadı

Peki aradan geçen bunca zamandan sonra bu çağın felaketinden ders çıkardık mı?

Bu gece uykuya dalanlardan ne yazık ki bir çok akrabamız, komşumuz, arkadaşımız bir daha uyanamadı. Gece saat:03.02'de başlayan ve hepimizin hayatlarında derin yaralar açan asrın felaketi Gölcük depreminin üzerinden tam 18 yıl geçti. Acılar küllense de hala içimiz yakmaya devam ediyor.


Deprem felaketinin 18.yılında Kocaeli Baro Başkanı Av.Sertif Gökçe, çağın felaketinden ders çıkartılmadığının altını çizdi. Gökçe mesajında şu görülere yer verdi:


Bundan tam 18 yıl önce, yine sorumsuzluğun, açgözlülüğün, bilgisizliğin, rantçılığın, hukuksuzluğun sonucu olarak binlerce canımızı, arkadaşımızı, sevdiklerimizi, dostumuzu, komşumuzu, tanıdıklarımızı kaybettik. Hem de bütün anılarıyla beraber enkaz altında kalarak can verdiler. Bu olayın sorumluluları hakkında etkin hukuki soruşturmalar yapılmadığı gibi deprem sonrası yapılması gereken, ekonomik, psikolojik destekler de yetersiz kaldı.


Peki aradan geçen bunca zamandan sonra bu çağın felaketinden ders çıkardık mı? Yeterince önlem aldık mı? Yeni depremlere hazırlıklı mıyız?


Tarafsız ve bağımsız deprem uzmanlara göre başta İstanbul olmak üzere bütün kentlerimiz kesinlikle depreme hazır değiller. Olası bir İstanbul merkezli depremde yine onbinlerce can ve mal kayıplarının olabileceğini açık açık söylemektedirler. Depremin bir kader olmadığını bilime ve fene uygun yapıların yapılması ve gerekli tedbirlerinin alınması ile zararlarının minimuma indirileceğini bugün deprem kuşağında olan başta Japonya olmak üzere birçok ülkede de görerek biliyoruz.


Kentsel rantın değil insan yaşamının çok daha önemsendiği zihniyetlerin hakim olduğu bir ülke dileğiyle deprem şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, saygıyla, özlemle anıyorum
Güncelleme: 16 Ağustos 2017 16:39
X