'Okumuşsun da adam olamamışsın'
23 Mart 2021 14:42

'Okumuşsun da adam olamamışsın'

Yargıtay hakaret saymadı

Nevşehir'de yaşanan tartışma sırasında karşısındaki kişiye  "Okumuşsun da adam olamamışsın" ifadesini kullanması üzerine hakkında  Nevşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açtı.

 

Yerel mahkeme tarafından hakaret cezasına çarptırılan kişi kararı temyiz etti. Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi ise yerel mahkeme kararını bozdu.

Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değerin, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olduğuna işaret edilen kararda, "hakaret" suçunun oluşabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olması gerektiği belirtildi.



"OKUMUŞSUN DA ADAM OLAMAMIŞSIN" SÖZÜ HAKARET DEĞİL
Kararda, kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözün "hakaret" suçu bağlamında değerlendirilemeyeceğine, ifadelerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiili, olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerektirdiği vurgulandı.

Sanığın kullandığı "okumuşsun da adam olamamışsın" sözünün, onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta değil, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı davranış, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ifade edilen kararda, "hakaret" suçunun unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

Güncelleme: 23 Mart 2021 14:47
X