Taşerona kadro
Taşeron işçiler kadro için geri sayım başladı
Taşeron işçiler kadro için geri sayım başladı. Devlet kurumlarında çalışan yaklaşık 817 bin taşeron işçinin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarda artık sona gelindi.
Taşeron şirket elemanlarının yeni adı bundan böyle "kamu çalışanı" olacak. Bu arkadaşlarımız "özel statülü sözleşmeli personel" olarak 657 sayılı yasada 4E'li olarak kadroya geçecek. Bu çalışanlar 657 sayılı yasada olacakları için emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek.
Sözleşmeler 3'er yıllık olacak. Sözleşme yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre, bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak. Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek. Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak.
Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bin kişi kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT'ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Düzenlemenin son şeklinde bu arkadaşlarımız içinde bir formül açıklanabilir.
Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecekler. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Bu arada kadro çakılı olacak.
Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E'den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında. İmza yetkisini kullanan ve asıl işi yapan personelin bu şekilde değerlendirilmesi söz konusu olacak.
İHALELERE FORMÜL
Yasanın çıkmasının ardından 2 ay içinde tüm güvenlik soruşturmalarının tamamlanması planlanıyor. Bu süre içinde aracı şirketlerle olan anlaşmalar da feshedilecek ve çalışanların patronu artık devlet olacak. İhale sözleşmelerindeki tazminat maddeleri de yerine getirilecek.
Sisteme hangi tarihte işe başlayanlarla ilgili ise henüz kesin karar verilmedi. Bu konuda birkaç tarih ile ilgili çalışma sürüyor. Öncelikle olarak daha önce yazılan taslaktaki 1 Kasım 2015 tarihi düşünülüyor. Yani bu tarihten önce işe girenler sisteme alınacak. İkinci düşünce ise 31 Aralık 2017. Üçüncü planda ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe girenler var.
Kadroya geçecek olan personelin geçmişte kamuya karşı açtığı tüm davalardan da feragat etmesi gerekecek. Böylece personel kamu ile davalık olmadan kadroya geçmiş olacak. Kazanılmış haklar korunacak.
Başbakan Binali Yıldırım AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yağtığı konuşmada, taşeron işçilerin kadro beklentisi konusuna da değindi. Başbakan Yıldırım, gruptaki partililerin "Taşeron sizden kadro bekliyor." sözleri üzerine "O iş bitti, tamam; eli kulağında. Bakanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer, merak etme. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." açıklamasında bulundu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin büyük bir merakla beklediği kadro haberleri üzerine bir açıklama yaptı. Ağbal, taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların sorulması üzerine, "Taşeron işçilerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği çerçevede yılbaşından önce bu yasayı Meclisten geçirmeyi planlıyoruz. Burada Bakanlar Kurulu bir model noktasında karar verdiği anda da hükümet olarak bunu sizlerle paylaşacağız." açıklamasında bulundu.