Tuzla Piyade Okulu'ndaki ihraçların gerekçeleri açıklandı
İstanbul Tuzla'da bulunan Piyade Okullar Komutanlığı'nda gerçekleştirilen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni'nde "Atatürk fotoğrafı takmayan" bir teğmene" teğmene tepki gösterdikleri için dört teğmenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilmişti.
MSB sözcüsü yaptığı açıklamada, "Cumhuriyet'imizin kurucusu ve Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete irtihalinin 85'inci yıl dönümünde Piyade Okul Komutanlığı'nda meydana gelen hadiseye ilişkin başlatılan idari soruşturma kapsamında, olaya karışan ve Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen personel hakkında Kara Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulu tarafından; Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği amir hükümleri ile diğer mezkur mevzuat gereğince 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı verilmiştir." açıklamasında bulunmuş ve bu kararın, askeri disiplinin ve Atatürk'e olan saygının önemine vurgu yaptığı belirtilmişti.
DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, TSK'nın kararında, teğmenlerin askeri disiplin ve atmosferi ağır bir şekilde zedeledikleri iddia edildi. Gerekçeli kararda, teğmenlerin disiplinsizliğe yetkileri olmaksızın müdahale etmelerinin başka disiplinsizliklere neden olduğu belirtildi.
Gerekçeli kararda, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin; güçlü, modern, her an harbe hazır, etkin, caydırıcı, saygın bir güç olarak, geçmişten günümüze olduğu gibi gelecekte de kendisine tevcih edilen görevleri üstün bir başarı ile yerine getirmesi için disiplinin ve askeri atmosferin tesisinin hayatı önemde olduğu" ifadeleri kullanıldı.
Kararda ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güçlü, modern ve saygın bir güç olarak varlığını sürdürebilmesi için disiplin ve askeri atmosferin hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Kararda ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"10 Kasım ve 13 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen olaylarda adı geçen diğer personelin disiplin amirlerine mevzuattaki usul ve esaslara uygun olarak iletilmesi gereken, ilgililerin şikayet konusu tavır, davranış veya söylemleri ile ilgili olarak, bir kısım personel ile birlikte askeri hiyerarşi ve mutlak disiplin anlayışının dışına çıkarak mevzuata ve hukuka aykırı tedbirler alma gayreti içerisine girdiği ve bu şekilde birlik içerisindeki disiplin ve askeri atmosferin ağır bir biçimde zedelenmesine sebebiyet verdiği değerlendirilmiştir."
DW Türkçe