YENİ ADLİ YILIN BAŞLAMASI NEDENİYLE KOCAELİ BAROSU ATA'NIN HUZURUNA ÇIKTI
02 Eylül 2024 11:53

YENİ ADLİ YILIN BAŞLAMASI NEDENİYLE KOCAELİ BAROSU ATA'NIN HUZURUNA ÇIKTI

Yeni Adli Yılın başlaması nedeniyle düzenlediğimiz çelenk sunma töreni; 02 Eylül 2021 Pazartesi günü saat: 09.30’ da Heykel Tören Alanındaki Atatürk Anıtı’ nda yapıldı.
 
TörenKocaeli Baro Başkanı Av.Mehmet GÜL tarafından Atatürk Anıtı’ na çelenk konulmasıyla başladı. Daha sonra saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Çelenk sunma törenine Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Önceki Dönem Baro Başkanları ve Kocaeli Barosu avukatları katıldılar.

 

Kocaeli Baro Başkanı Mehmet Gül törende yaptığı konuşmada;

“2024-2025 Adli Yılı'nı, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak AYM kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk.


ADİL YARGILAMADAN BAHSEDİLEMEZ
Önemle ve altını çizerek ifade etmek isteriz. Diploma makinası hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan, stajyer avukatların hâkim savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan, önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan, kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden, avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan, avukata dönük şiddet vakaları için caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez.

Baro Başkanı Gül, çözüm bekleyen sorunları sıraladı
SAVUNMA GÜÇSÜZ BIRAKILARAK ADALET TESİS EDİLEMEZ
Ortak dilimiz olan hukuk sayesinde evrensel değerlere aynı hassasiyetle, bölünmeden, parçalanmadan sahip çıktık. Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşama düzenidir; dolayısıyla talebimiz, topyekûn adalettir. Bunu sağlamanın ödülü ise toplumda adalete olan güven duygusunun artması, yurttaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesidir. Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkı şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

Güncelleme: 02 Eylül 2024 12:36
İleri Ray
X