YILDIZLI, MESEM YOLSUZLUĞUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Kocaeli ve ülke kamuoyunu bir süredir meşgul eden MESEM yolsuzluğu hakkında TBMM Genel Kurulunda bir konuşma gerçekleştirdi.
TBMM’de Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi görüşmeleri devam ederken 15.madde üzerine söz alan Yıldızlı, Kocaeli’nde 22 bin sahte çırak kaydı ile 250 Milyon TL’nin üzerinde yolsuzluk yapıldığı iddia edilen konuyu meclis gündemine taşıdı.
Yıldızlı konuşmasının tamamında şu ifadelere yer verdi;
“Sayın başkan, değerli milletvekilleri hepinizi saygı ile selamlıyorum.
Bugün sizlere kentimizde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaşanan bir yolsuzluk sürecinden bahsetmek istiyorum.
Eski Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer döneminde ara eleman açığının kapatılması için Mesleki Eğitim Merkezi Projesi (MESEM) başlatılmıştı. Bakanlık tarafından bu projeye dahil olan firmalara çırak başına asgari ücretin üçte ikisi kadar ödeme yapılıyor.
Diyarbakır’dan bir vatandaş, şans eseri e-Devlet’ine giriyor ve Kocaeli’nde bir mesleki eğitim kursuna kayıt edildiğini görüyor.
Bunun ardından CİMER’e yazı yazıyor. CİMER’e edilen şikayet dosyası, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne düşüyor.
Müdürlük soruşturmayı başlatıyor, bakıyorlar ki konu çok mühim ve derin.
Bunun üzerine devreye Savcılık giriyor.
İşte vurgun şebekesinin ayyuka çıkması Diyarbakır’dan yapılan şikayete dayanıyor.
250 Milyon TL ile 500 Milyon TL arasında olduğu düşünülen bu vurgun kent ve ülke gündemine bomba gibi düşüyor.
Değerli arkadaşlar, bu vurgun MESEM projesi üzerinden yapılıyor.
Kocaeli’deki bir teknik lisede tespit edilen bu yolsuzluk ile ilgili soruşturma devam ederken müdür ve müdür yardımcısı açığa alınıyor. Bu arada söz konusu okul müdürü o dönemde Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi başkanlığı görevini de yapıyor
İddialara göre 8.5 aylık Ustalık Telafi Eğitimi Programında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 22 bin çırak kaydedildiği ortaya çıkıyor.
Peki bu vurgun nasıl yapılıyor?
İşte bu noktalar son derece enteresan.
Medyada yer aldığı gibi 22 bin hayali çırak sisteme kayıt ettirilmiş ve para alınmışsa, burada dehşet bir kontrolsüzlük var demektir.
Son günlerde meselenin yeniden dilden dile dolaşıp ayyuka çekmesinin sebebi de şu:
Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri başkanlığında, Avrupa Birliği projelerinden kaynak oluşturmak adına kurulan Kocaeli Gelişim ve Kalkınma Derneği var.
Söz konusu dernek; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanlarının kağıt üzerinde kurucu ve yöneticileri olduğu bir dernek.
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı yapan okul müdürü, söz konusu proje kapsamında bu derneği de kullanıyor.
Ve yakın bir zamanda bu derneğin bazı yöneticileri, emniyet ve jandarma tarafından teker teker ifadeye çağırılıyor.
Okul müdürünün, bağlantılı olduğu tüm dernekler, Dernekler Masası tarafından incelemeye alınıyor. Kocaeli Gelişim ve Kalkınma Derneği’nden ifadeye çağırılan isimlerin görüşlerine de bu nedenle başvuruluyor.
Yaklaşık 250 Milyon liralık vurgun, bir okul müdürünün tek başına organize edebileceği bir şey değil. Çok daha büyük bir mesele.
Bu işin arkasında nüfuzlu, etkili birileri olması muhtemel görünüyor.
Derneklerde çalışıyor gibi gösterilen işçiler üzerinden paralar aktarıldığı iddia ediliyor.
Kentimizde 50’nin üzerinde dernek bu konuda incelemeye alınmış durumda.
Bu konunun detaylı bir şekilde araştırılması gerekiyor.
Kocaeli’nde bir okulda bu kadar yolsuzluk mümkün oluyorsa Türkiye genelinde durum nedir ? Bu konuda sayın bakandan açıklama bekliyoruz.
Tasarruf adı altında işçiden, emekliden, memurdan kesiyorsunuz ama gözünüzün önündeki yolsuzluklara seyirci kalıyorsunuz.
Bu yolsuzlukları bile bile bu kanun teklifinde MESEM ile ilgili bir düzenleme olmaması da bu kanunun eksik olduğunun diğer bir göstergesidir.”